Aktualni sadržaj

Ne propustite

Često postavljena pitanja

Što je još važno za dugi životni vijek stepenica?

Primjerena klima u prostoriji iznimno je važan preduvjet za dugi životni vijek drvenih stepenica.

Masivnim drvenim stepenicama najviše odgovaraju uvjeti koji se preporučuju i za stambene prostorije: relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi 45 – 60 %, a temperatura zraka 20 – 23 stupnja Celzijeva. Ako je razina vlage preniska ili previsoka, na drvu će nastati pukotine i ostale deformacije zbog skupljanja i rastezanja.

Kako pravilno voditi brigu o drvenim stepenicama?

Za održavanje zaštitnog sloja laka, tj. površine premazane uljem koristite tomu namijenjena sredstva.

U slučaju značajnijeg ljuštenja laka, tj. površine premazane uljem, površinu treba obnoviti ponovnim nanošenjem materijala za površinsku zaštitu.

Kako pravilno očistiti drvene stepenice?

Prije svega morate se pobrinuti da sa stepenica redovito uklanjate pijesak i druge sitne čestice koje oštećuju zaštitni sloj i drvo. Također morate smjesta obrisati bilo kakvu prolivenu tekućinu po stepenicama.

Za suho čišćenje koristi se usisavač s mekom četkom ili imelom kako ne biste oštetili zaštitni sloj koji je površinski nanesen na stepenice.

Ako je nužno mokro čišćenje, stepenice očistite mekom vlažnom krpom koja je još uvijek dovoljno suha da za sobom ne ostavlja mokre tragove. Pritom možete koristiti i blagi deterdžent koji je prikladan za drvene površine.

Ne preporučujemo čišćenje lakiranih i uljem premazanih površina parnim čistačem jer će se na taj način oštetiti zaštitni sloj.

Više često postavljenih pitanja