Stepenice / Oblaganje betonske konstrukcije u drvo

Oblaganje betonske konstrukcije u drvo

Drvena obloga daje betonskom stepeništu poseban dašak prisnosti te ujedno olakšava održavanje i pomaže u stvaranju vizualnog dojma veće povezanosti stepeništa.

Savršenstvo na svakom koraku

Drvene obloge ne donose samo toplinu u dom, već su i izvrsne za skrivanje nesavršenosti. Betonska konstrukcija u rijetkim je slučajevima izrađena željenom preciznošću, a katkad možemo primijetiti i da omjer širine i visine nije baš funkcionalan. Pri mjerenju konstrukcije 3D skenerom brzo uočavamo postojeće nepravilnosti koje na jednostavan način uklanjamo prilagođavanjem drvene obloge.

Estetika i sigurnost

Kao dio drvene obloge, ograde pružaju sigurnost i oslonac, a zahvaljujući našem pristupu osiguravaju savršen izgled cijelog stepeništa. Odabir materijala i postavljanje praktički je beskonačno: među materijalima u prvom su planu drvo, različiti metali ili staklo, a oblici variraju od onih s najprestižnijim stupićima do minimalističkih rukohvata pričvršćenih na zid.

Jednostavnije održavanje

Čeone površine stepenica pri korištenju su najizloženije prljavštini koju je teško ukloniti zbog betonske površine. Pri oblaganju betonske konstrukcije stoga preporučujemo dodavanje čeonih dasaka uz gazišta. Glatka površina drva značajno će olakšati održavanje. Ljubiteljima kontrasta jednostavno možemo obojiti čeone daske u bijelu boju, čime se stvara dojam obojene površine bez utjecaja na čistoću.

Odlučujući završetci

Iako je primarna funkcija završetaka zidova pružanje zaštite od prljavštine, ne treba zanemariti ni njihovu funkciju povezivanja. Tekuća linija koja prati stepenice od vrha do dna donosi svojevrsnu mekoću stepeništu i vizualno povezuje elemente u zaokruženu cjelinu.

Samonosiva ili betonska konstrukcija?

Iako se na prvi pogled čini da je posao lakši i ugodniji zbog betonske konstrukcije koju samo treba obložiti, to ipak nije istina. Cijena izrade betonske konstrukcije s drvenom oblogom ne odstupa previše od cijene samonosivih stepenica koje pritom pružaju više mogućnosti izvedbe. U fazi odlučivanja stoga uvijek preporučujemo samonosive stepenice.

Ograde

Ponekad je za osvježenje prostora dovoljna tek nova ograda. Zbog toga, osim izrade ograde u kombinaciji s drvenim stepenicama, nudimo i individualnu izradu ograda. Nema gotovo nikakvih ograničenja u kombiniranju materijala. Drvo, metal (nehrđajući čelik, mjed), staklo, mramor, užad… među svima se može pronaći harmonija, a svaki materijal doprinosi općem ozračju prostora.

Pogledajte ograde

Najčešće korištene vrste drva

Za stepenice koristimo domaće i inozemne vrste drva.

Pri odabiru uvijek uzimamo u obzir materijale i stil namještaja i podova u blizini, a važnu ulogu ima i podatak o predviđenoj opterećenosti stepeništa.

Vrste drva koja se najčešće biraju su hrast, bukva, trešnja, javor, jasen i orah koja koristimo u što većoj mogućoj mjeri iz ponude na domaćem tržištu.

Hrast

Bukva

Jasen

Orah

Javor

Trešnja

Dobro je znati

Što je još važno za dugi životni vijek stepenica?

Primjerena klima u prostoriji iznimno je važan preduvjet za dugi životni vijek drvenih stepenica.

Masivnim drvenim stepenicama najviše odgovaraju uvjeti koji se preporučuju i za stambene prostorije: relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi 45 – 60 %, a temperatura zraka 20 – 23 stupnja Celzijeva. Ako je razina vlage preniska ili previsoka, na drvu će nastati pukotine i ostale deformacije zbog skupljanja i rastezanja.

Kako pravilno voditi brigu o drvenim stepenicama?

Za održavanje zaštitnog sloja laka, tj. površine premazane uljem koristite tomu namijenjena sredstva.

U slučaju značajnijeg ljuštenja laka, tj. površine premazane uljem, površinu treba obnoviti ponovnim nanošenjem materijala za površinsku zaštitu.

Kako pravilno očistiti drvene stepenice?

Prije svega morate se pobrinuti da sa stepenica redovito uklanjate pijesak i druge sitne čestice koje oštećuju zaštitni sloj i drvo. Također morate smjesta obrisati bilo kakvu prolivenu tekućinu po stepenicama.

Za suho čišćenje koristi se usisavač s mekom četkom ili imelom kako ne biste oštetili zaštitni sloj koji je površinski nanesen na stepenice.

Ako je nužno mokro čišćenje, stepenice očistite mekom vlažnom krpom koja je još uvijek dovoljno suha da za sobom ne ostavlja mokre tragove. Pritom možete koristiti i blagi deterdžent koji je prikladan za drvene površine.

Ne preporučujemo čišćenje lakiranih i uljem premazanih površina parnim čistačem jer će se na taj način oštetiti zaštitni sloj.

Više često postavljenih pitanja