Ograde

Ograde

Malo toga u kući može zadiviti gosta kao prekrasna ograda. Stoga njezin dizajn ne treba olako shvaćati, posebno kada na raspolaganju imate toliko različitih oblika i materijala.

Estetika i sigurnost

Iako je zaštita osnovna svrha ograde, to ne znači da ne treba zadovoljavati i najviše estetske zahtjeve. Svojim iskustvom i inovativnošću osiguravamo usklađenost ograde s osobnim stilom, ali i standardima visine i veličine otvora.

Također i za najmlađe

Kada kuća vrvi malom djecom, stepenište ubrzo postaje opasan teren. Stoga naša ponuda uključuje i izradu zaštitne ograde koja onemogućuje pristup stepenicama. Kako zaštitna ograda ne bi kvarila izgled, izrađujemo ju u stilu koji besprijekorno nadopunjuje postojeću ogradu i na taj način jamči elegantan izgled stepeništa.

Drvena ograda

Drvena ograda stvara pravo ozračje za svakoga tko cijeni spoj prirode i domaćeg ugođaja. Nema gotovo nikakvih ograničenja u oblicima  i dimenzijama rukohvata. U modernim domovima međustupići su uglavnom kvadratnog ili okruglog oblika, a za ljubitelje rustikalnog stila odličan su izbor i tokareni stupići.

Metal

Metalni detalji neizostavan su dio interijera za ljubitelje industrijskog ili rustikalnog stila. Ograde mogu biti izrađene od nehrđajućeg čelika (inoks), pletenica ili željeza koji donose moderniji stil, dok za dašak prošlosti biramo kovano željezo ili mjed. Za dodir topline često se bira kombinacija metala i drva: rukohvat ograde je drven, a stupići, odnosno punilo izrađeni su od metala po izboru.

Staklo

Staklena ograda odlikuje se čistim i minimalističkim linijama. Iako ju je teže održavati, propušta najviše svjetlosti od svih materijala te se najmanje primjećuje u prostoriji. Siguran i elegantan hvat pružaju popularni drveni rukohvati, a sigurno pričvršćivanje stakla na stepenice omogućuju posebne drške ili metalni profili.

Samonosive stepenice

Samonosive stepenice pružaju izvrsnu mogućnost iskorištavanja prostora te ujedno unose dašak suvremenosti u dom. Možete birati između različitih vrsta konstrukcija dok među materijalima prevladavaju drvo i metal.

Pogledajte galeriju

Najčešće korištene vrste drva

Za stepenice koristimo domaće i inozemne vrste drva.

Pri odabiru uvijek uzimamo u obzir materijale i stil namještaja i podova u blizini, a važnu ulogu ima i podatak o predviđenoj opterećenosti stepeništa.

Vrste drva koja se najčešće biraju su hrast, bukva, trešnja, javor, jasen i orah koja koristimo u što većoj mogućoj mjeri iz ponude na domaćem tržištu.

Hrast

Bukva

Jasen

Orah

Javor

Trešnja

Dobro je znati

Što je još važno za dugi životni vijek stepenica?

Primjerena klima u prostoriji iznimno je važan preduvjet za dugi životni vijek drvenih stepenica.

Masivnim drvenim stepenicama najviše odgovaraju uvjeti koji se preporučuju i za stambene prostorije: relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi 45 – 60 %, a temperatura zraka 20 – 23 stupnja Celzijeva. Ako je razina vlage preniska ili previsoka, na drvu će nastati pukotine i ostale deformacije zbog skupljanja i rastezanja.

Kako pravilno voditi brigu o drvenim stepenicama?

Za održavanje zaštitnog sloja laka, tj. površine premazane uljem koristite tomu namijenjena sredstva.

U slučaju značajnijeg ljuštenja laka, tj. površine premazane uljem, površinu treba obnoviti ponovnim nanošenjem materijala za površinsku zaštitu.

Kako pravilno očistiti drvene stepenice?

Prije svega morate se pobrinuti da sa stepenica redovito uklanjate pijesak i druge sitne čestice koje oštećuju zaštitni sloj i drvo. Također morate smjesta obrisati bilo kakvu prolivenu tekućinu po stepenicama.

Za suho čišćenje koristi se usisavač s mekom četkom ili imelom kako ne biste oštetili zaštitni sloj koji je površinski nanesen na stepenice.

Ako je nužno mokro čišćenje, stepenice očistite mekom vlažnom krpom koja je još uvijek dovoljno suha da za sobom ne ostavlja mokre tragove. Pritom možete koristiti i blagi deterdžent koji je prikladan za drvene površine.

Ne preporučujemo čišćenje lakiranih i uljem premazanih površina parnim čistačem jer će se na taj način oštetiti zaštitni sloj.

Više često postavljenih pitanja