Stepenice / Samonosive stepenice

Samonosive stepenice

Samonosive stepenice pružaju izvrsnu mogućnost iskorištavanja prostora te ujedno unose dašak suvremenosti u dom. Možete birati između različitih vrsta konstrukcija dok među materijalima prevladavaju drvo i metal.

Spiralne stepenice

Spiralne stepenice poseban su oblik samonosivih stepenica koje uglavnom privlače pozornost u središtu prostorije. Stepenice, odnosno gazišta vijugaju oko drvenog ili metalnog nosivog stupa, a kao nosivi element može poslužiti i ograda. To je izvrstan odabir za stanove koji zahtijevaju prostornu učinkovitost jer stepenište ukupno zauzima daleko najmanju tlocrtnu površinu.

Nevidljiva konstrukcija

U slučaju prikladnih konstrukcijskih značajki nosivog zida, možete se odlučiti za nevidljivu konstrukciju stepenica. Zapravo se radi o ugradnji željezne konstrukcije u zid na koji se zatim pričvršćuje drveno gazište. One stvaraju dojam da lebde u prostoru. Stepenice nevidljive konstrukcije omogućuju maksimalno iskorištavanje prostora ispod njih, a zbog svoje zahtjevnosti idealno ih je planirati već u fazi izgradnje objekta.

Estetika i funkcionalnost ruku pod ruku

Uvijek vodimo računa o tome da stepenište oduzima dah već na prvi pogled te da vas istovremeno razmazi svojom funkcionalnošću i kvalitetom. Idealan omjer visine i dubine stepenica jamči hodanje bez naprezanja, a primjerena širina stepeništa omogućuje slobodan protok namještaja između katova.

Promišljeni detalji

Profinjenost je u detaljima. Vodimo računa o tome da svako rješenje 100 % odgovara vašem domu, bez obzira na to radi li se o načinu postavljanja stakla, mjestu rasvjete ili rubnoj letvi.

Savršenost u kompletu

Naš posao ne završava posljednjom stepenicom. Za cjelovit, konačan izgled prostora također možemo urediti:
– ograde na stepeništu ili galeriji
– rukohvate
– obrubljivanje ploče
– završetke zidova
– pokrove parapetnog zida
– rasvjetu stepenica.

Ograde

Ponekad je za osvježenje prostora dovoljna tek nova ograda. Zbog toga, osim izrade ograde u kombinaciji s drvenim stepenicama, nudimo i individualnu izradu ograda. Nema gotovo nikakvih ograničenja u kombiniranju materijala. Drvo, metal (nehrđajući čelik, mjed), staklo, mramor, užad… među svima se može pronaći harmonija, a svaki materijal doprinosi općem ozračju prostora.

Pogledajte ograde

Najčešće korištene vrste drva

Za stepenice koristimo domaće i inozemne vrste drva.

Pri odabiru uvijek uzimamo u obzir materijale i stil namještaja i podova u blizini, a važnu ulogu ima i podatak o predviđenoj opterećenosti stepeništa.

Najpogosteje izbrane vrste lesa so hrast, bukev, češnjaVrste drva koja se najčešće biraju su hrast, bukva, trešnja, javor, jasen i orah koja koristimo u što većoj mogućoj mjeri iz ponude na domaćem tržištu.

Hrast

Bukva

Jasen

Orah

Javor

Trešnja

Dobro je znati

Što je još važno za dugi životni vijek stepenica?

Primjerena klima u prostoriji iznimno je važan preduvjet za dugi životni vijek drvenih stepenica.

Masivnim drvenim stepenicama najviše odgovaraju uvjeti koji se preporučuju i za stambene prostorije: relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi 45 – 60 %, a temperatura zraka 20 – 23 stupnja Celzijeva. Ako je razina vlage preniska ili previsoka, na drvu će nastati pukotine i ostale deformacije zbog skupljanja i rastezanja.

Kako pravilno voditi brigu o drvenim stepenicama?

Za održavanje zaštitnog sloja laka, tj. površine premazane uljem koristite tomu namijenjena sredstva.

U slučaju značajnijeg ljuštenja laka, tj. površine premazane uljem, površinu treba obnoviti ponovnim nanošenjem materijala za površinsku zaštitu.

Kako pravilno očistiti drvene stepenice?

Prije svega morate se pobrinuti da sa stepenica redovito uklanjate pijesak i druge sitne čestice koje oštećuju zaštitni sloj i drvo. Također morate smjesta obrisati bilo kakvu prolivenu tekućinu po stepenicama.

Za suho čišćenje koristi se usisavač s mekom četkom ili imelom kako ne biste oštetili zaštitni sloj koji je površinski nanesen na stepenice.

Ako je nužno mokro čišćenje, stepenice očistite mekom vlažnom krpom koja je još uvijek dovoljno suha da za sobom ne ostavlja mokre tragove. Pritom možete koristiti i blagi deterdžent koji je prikladan za drvene površine.

Ne preporučujemo čišćenje lakiranih i uljem premazanih površina parnim čistačem jer će se na taj način oštetiti zaštitni sloj.

Više često postavljenih pitanja