Stepenice

Drvene stepenice

Stepenice već dugo vremena nisu samo put koji vodi prema gore ili dolje, već su postale važan vizualni element koji doprinosi izgledu prostora.
Stoga pri odabiru vrste drva i oblika stepenica, kao i u slučaju umjetnosti, treba uzeti u obzir usklađenost stila i boja s prostorom i ostalim namještajem.

Tlocrtni oblik stepenica

Temeljni tlocrtni oblik stepenica uglavnom je prethodno utvrđen za potrebe projekta, stoga predlažemo da mu posvetite pozornost već u fazi projektiranja.

Stepenice prema njihovu obliku dijelimo na:

  1. Ravne stepenice čija su sva gazišta pravokutnog oblika. Gazišta mogu biti poredana u istoj liniji od početka do kraja (tzv. jednokrake stepenice) ili odvojena zavojitim međupodestom (tzv. dvokrake ili višekrake stepenice). Posebna su vrsta ravnih stepenica stepenice s izmjeničnim gazištima koje su izvrsno rješenje za skučene prostore.
  2. Zavojite stepenice koje nemaju međupodeste ili ih zamjenjuju gazišta šiljastog oblika. Posebna su izvedba zavojitih stepenica zakrivljene stepenice čija je nosiva konstrukcija u zakrivljenoj izvedbi na jednoj ili obje strane. Dobro su poznate i spiralne ili kružne stepenice s karakterističnim središnjim stupom okruženim gazištima.

Konstrukcija stepenica

Možete birati između samonosivih stepenica ili onih na betonskoj konstrukciji, ovisno o obliku i funkcionalnosti prostora.
Samonosivo stepenište izrađujemo zajedno s nosivom konstrukcijom. Može biti ravna ili zakrivljena te drvena ili metalna. Na izbor nudimo odabir oblika koji pružaju klasičan, rustikalan ili moderan izgled, a posebnost naše ponude predstavljaju stepenice sa zakrivljenom nosivom konstrukcijom te stepenice bez vidljive nosive konstrukcije.
Stepenice na betonu izrađujemo oblaganjem postojeće betonske konstrukcije u drvo. Prema potrebi dodajemo i ogradu od materijala po želji koja dodatno naglašava odabrani stil stubišta.

Ograde

Ponekad je za osvježenje prostora dovoljna tek nova ograda. Zbog toga, osim izrade ograde u kombinaciji s drvenim stepenicama, nudimo i individualnu izradu ograda.

Nema gotovo nikakvih ograničenja u kombiniranju materijala. Drvo, metal (nehrđajući čelik, mjed), staklo, mramor, užad… među svima se može pronaći harmonija, a svaki materijal doprinosi općem ozračju prostora.

Pogledajte ograde

Uvijek po mjeri

Neka vam svaki korak savršeno pristaje. Svako stepenište koje izradimo u potpunosti je prilagođeno mjerama i željama naručiteljima, što ga čini 100 % unikatnim.

Preciznim mjerenjem prostora, koje kod zahtjevnijih projekata obavljamo pomoću 3D skenera, jamčimo da će se vaša vizija udobno smjestiti uza zidove.

Uvijek u stilu

Stepenište u stanu uvijek privlači i usmjerava pogled. Zbog toga pri odabiru stila i materijala stepenica uvijek treba uzeti u obzir i ostale elemente stana: podne obloge, vrata i namještaj. Na taj ćete način osigurati lijepo sljubljivanje stepenica s prostorom.

Uvijek do zadnjih detalja

Pri postavljanju stepenica uvijek treba voditi računa o svakom koraku – uključujući i onaj u mraku. Prava rasvjeta, uz sigurnu upotrebu, stvara poseban ambijent u prostoriji i dodatno naglašava sve unikatne oblike i detalje stepenica.

Možete je postaviti pored zida, ispod rukohvata ili prevjesa – gdje god može staviti točku na i.

Sluh i iskustva za svaki projekt

Dobro je znati

Što je još važno za dugi životni vijek stepenica?

Primjerena klima u prostoriji iznimno je važan preduvjet za dugi životni vijek drvenih stepenica.

Masivnim drvenim stepenicama najviše odgovaraju uvjeti koji se preporučuju i za stambene prostorije: relativna vlažnost zraka trebala bi iznositi 45 – 60 %, a temperatura zraka 20 – 23 stupnja Celzijeva. Ako je razina vlage preniska ili previsoka, na drvu će nastati pukotine i ostale deformacije zbog skupljanja i rastezanja.

Kako pravilno voditi brigu o drvenim stepenicama?

Za održavanje zaštitnog sloja laka, tj. površine premazane uljem koristite tomu namijenjena sredstva.

U slučaju značajnijeg ljuštenja laka, tj. površine premazane uljem, površinu treba obnoviti ponovnim nanošenjem materijala za površinsku zaštitu.

Kako pravilno očistiti drvene stepenice?

Prije svega morate se pobrinuti da sa stepenica redovito uklanjate pijesak i druge sitne čestice koje oštećuju zaštitni sloj i drvo. Također morate smjesta obrisati bilo kakvu prolivenu tekućinu po stepenicama.

Za suho čišćenje koristi se usisavač s mekom četkom ili imelom kako ne biste oštetili zaštitni sloj koji je površinski nanesen na stepenice.

Ako je nužno mokro čišćenje, stepenice očistite mekom vlažnom krpom koja je još uvijek dovoljno suha da za sobom ne ostavlja mokre tragove. Pritom možete koristiti i blagi deterdžent koji je prikladan za drvene površine.

Ne preporučujemo čišćenje lakiranih i uljem premazanih površina parnim čistačem jer će se na taj način oštetiti zaštitni sloj.

Više često postavljenih pitanja